Visser 't Hooft Lyceum

Kansrijk en uitdagend

Alles voor groep 8 Leiden en Zij-instroom Mavo Leidse Hout

Visser 't Hooft Lyceum

Welkom op Visser 't Hooft Lyceum Leiden

Op het Visser in de Kagerstraat kun je mavo, havo, atheneum en gymnasium kiezen. Je kunt bij ons veel leren én veel kiezen. Zo bieden we vanaf de brugklas tweetalig onderwijs (TTO) op havo, atheneum en gymnasium. Ook werken we met een leerlijn techniek, bieden we veel kunstonderwijs en sport, gaan we in de derde klas op uitwisseling met scholen in andere landen en maken we buitenlandse reizen. Je bent natuurlijk van harte welkom als je iets wilt weten over onze school. We vertellen je graag waarom wij zo enthousiast zijn. Tot ziens!

Zij-instroom Mavo Leidse Hout

Kijk hier voor meer informatie.

Wil je TTO doen?

Ga je naar de brugklas en wil je TTO doen, maar twijfel je nog? Of wil je gewoon meer weten?
We hebben de belangrijkste vragen over TTO op een rij gezet.

Geslaagd voor Pre-University!

14-04-2014, 11:18

PRE_2014.JPGOp donderdag 10 april kregen Ingeborg de Koningh, Nathalie Ligthart en Thomas van Velzen uit 6 vwo hun diploma van Pre-University. Pre-University is een tweejarig programma voor getalenteerde vwo-leerlingen. Onze drie leerlingen hebben samen met negentig anderen van allerlei scholen in Nederland een middag in de week colleges en werkgroepen gevolgd en onderzoek gedaan aan de Universiteit Leiden. Zij hebben op deze manier kennis gemaakt met wetenschap, met de universiteit en met andere bevlogen en nieuwsgierige jonge mensen.

Het heeft hun veel tijd en energie gekost, maar ze vonden het zeker de moeite waard. “Ik zou het zo weer doen.” Wij feliciteren hen van harte!

Chinese Bridge taalwedstrijd op het Visser

08-04-2014, 11:15

chinees.JPGchinees_2.JPG

De eerste Chinese Bridge taalwedstrijd op het Visser is geslaagd. Matthijs Kralt uit 3B en Shruti Guiamo uit 2A zijn een ervaring rijker. Zij volgen het keuzevak Chinees al sinds de brugklas. Matthijs heeft een betoog in het Mandarijn gehouden over het belang van duurzame samenwerking tussen Nederland en China. Als act heeft hij het dominospel als een ware spektakel gepresenteerd met eigen video’s en creaties. Shruti heeft het publiek een ontroerend moralistisch Chinees verhaal verteld over “De kikker en de regenworm”. Als act heeft hij het Olympisch lied “Welkom in Beijing” life begeleid op zijn djembé.
Op deze dag hebben ze kunnen zien dat er veel meer Nederlandse scholieren op nog meer scholen ook Chinees leren. Het vak biedt meer dan alleen de taal. Ook op deze taalwedstrijd hebben we gezien dat het karakterschrift verweven is met de Chinese cultuur onder andere aan de kalligrafiewerken van enkele deelnemers. Juist door de culturele afstand tussen twee landen heb je des te meer te leren, vaak leer je bij het constateren van verschillen veel over jezelf.
Voor het eerst wordt de taalwedstrijd gecombineerd met het jaarlijkse China Festival. Leerlingen van Chinese weekend scholen hebben prachtige dans- en wushu voorstellingen gegeven. Van het Visser hebben Elise (piano), Mei Li, Lydia en Shrutie uit 2A een eigen versie van het Disney lied LET IT GO uit de animatiefilm Frozen in het Nederlands, Engels en Mandarijn gezongen. Het feest werd afgesloten met een optreden van de beroemde Chinese sopraan Xiaolan Ji.

chinees_3.JPGchinees_4.JPG

Toneelstuk ‘Madame Rosa’

07-04-2014, 21:16

Madame_Rosa_fotograaf_Kurt_der_Elst_3pers_1_2.jpgVrijdag 21 maart gingen de leerlingen van 5havo en 5vwo met Frans in hun pakket naar de Schouwburg in Den Haag onder begeleiding van 6 docenten.
De voorstelling die wij zagen, Madame Rosa, vertelt over de liefde tussen een Joodse vrouw en een moslimjongen. Ter ere van het jubileum van Anne Wil Blankers speelt het Nationale Toneel deze bewerking van het boek van Romain Gary La vie devant soi. Ook de film uit 1977 met Simone Signoret als Madame Rosa is nog altijd beroemd.
Het commentaar van de leerlingen was wisselend. Er was te weinig actie in het toneelstuk maar de stoelen waren goed en de drankjes in de pauze (gratis!) lekker.
Van het spel van Anne Wil Blankers (ze staat 50 jaar op het toneel) was iedereen onder de indruk, sommigen vroegen zich af of ze in werkelijkheid ook zo moeilijk liep of dat dit “gespeeld” was. De moslimjongen kwam er minder goed vanaf, kritiek was er op zijn eentonige spel en op zijn intonatie.
Ook de verschillen met het boek werden opgemerkt.
Toch al met al een geslaagde avond, leuk voor docenten en leerlingen om met elkaar een avond uit te gaan.
En zoals één van hen lachend zei: “Het was een leerzaam avontuur!”

Geslaagde terugkomavond

07-04-2014, 21:13

Afgelopen vrijdag kwamen de leerlingen die vorig jaar eindexamen gedaan hebben in 5havo en 6vwo terug op school. Het was een geslaagde avond; iedereen vond het weer leuk om elkaar te zien, bij te praten en ervaringen uit te wisselen. Voor de aanwezige docenten was het ook goed om te horen hoe de leerlingen de overstap naar het hoger onderwijs ervaren; deze is voor de meesten heel goed gegaan!

Papapoutai = Papawaarbenjij?

01-04-2014, 16:02

Of is het ‘Pappaawaabenju?” Of misschien ‘Pappaawaajuben?” De titel van deze hit van Stromae is fonetisch weergegeven, spreektaal en aan het einde zijn twee woorden omgedraaid, dus voor welke vertaling moet je nu kiezen?
Op 1 en 8 april zal een beëdigd vertaler in de 4V klassen Frans van
mevrouw Skafidas vertellen over het fascinerende vak van vertalen en de (onmogelijke?) keuzes die je moet maken bij het vertalen van bijvoorbeeld songteksten. Hierna zullen de leerlingen ook zelf aan de slag gaan met de hit van Maître Gims ‘J’ me tire’ .

Schrijver op school: KEES VAN BEIJNUM

25-03-2014, 14:16

Deze rasechte Amsterdamse schrijver zal op vrijdagmiddag 4 april aan 4 havoleerlingen van het Visser 't Hooft tonen hoe leuk lezen kan zijn. Aan de hand van zijn roman Dichter op de Zeedijk neemt hij deze groep leerlingen mee naar het Amsterdam van de jaren zestig. Dit werk is semi-autobiografisch en werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. De meeste mensen kennen Kees van Beijnum door zijn boek De oesters van Nam Kee, dat net als Dichter op de Zeedijk verfilmd is. Hoe een 4 havoleerling te interesseren voor een boek? Dat laat Kees van Beijnum op vrijdag 4 april zien.

Frans-Marokkaanse schrijver Laroui op bezoek bij 6 vwo

15-03-2014, 15:43

laroui.pngOp uitnodiging van Mevrouw Skafidas was de Frans- Marokkaanse schrijver Laroui vrijdag 7 maart op bezoek in 6VWO in het kader van het jaarlijkse project ‘Franstalige Afrikaanse schrijvers’ . Met veel verve nam hij ons tijdens zijn ‘conférence’ mee door de geschiedenis van de Franse taal.

Via de uitspraak ‘ Frans is meer dan een taal’ en de vraag ‘ Waar komt de kolonisatie vandaan?’ kwam hij uit bij de gecompliceerde vraag: ‘Het Frans, een kans of een vloek?’

Ondanks zijn behendig redeneren om aan te tonen dat het Frans een kans was/is voor de oud-koloniën, kon hij niet iedereen overtuigen en kwamen er ook kritische vragen (en français bien sûr!).

Al met al een geslaagde bijeenkomst die erg inspirerend was!

Bekijk een fragment van zijn conférence »

Back to Victorian Times voor TTO

10-03-2014, 11:02

Op maandag 3 maart hebben de TTO klassen 2A en 2D in twee uur tijd geleerd hoe het was om als kind te leven in Victoriaans Engeland. Engelse acteurs van het Theatergezelschap Phileas Fogg gaven deze leerzame en ook grappige voorstellingen die uiteraard geheel in het Engels werden gegeven. De ouders zagen hoe de leerlingen in 5 kwartier losse scenes leerden om vervolgens één verhaal te vormen en in het Engels mee te speken. Zo werd er een lessituatie nagespeeld maar ook het werk dat deze zeer jonge kinderen in Engeland vaak moesten doen. Werken in het riool, poep opruimen en verkopen, het werken in de gevaarlijke mijnen en als schoorsteenveger. Ook de manier waarop in die tijd de kinderen werden behandeld was typerend. Ouders en leerlingen hebben genoten van de voorstellingen.vict08.jpg

HET IS WEER BOEKENWEEK! REIS MEE EN LEES!

10-03-2014, 10:56

Lezen44.pngHet thema van de Boekenweek is 'ondertussen ergens anders'. Oftewel: reis mee en lees een boek! De docenten Nederlands geven elke dag een boekentip: zij selecteren een boek dat jou laat meevoeren naar andere werelddelen, dat jou laat reizen. Het enige wat jij hoeft te doen, is lezen. Doen dus!

De boekentip van maandag: Judith Koelemeijer met Hemelvaart
Zes vriendinnen vieren vakantie op de Griekse eilanden. Ze hebben net eindexamen gedaan en het leven lijkt één grote belofte. Totdat er de laatste nacht een ongeluk gebeurt. Met vijf meiden, zes rugzakken en een doodskist keren ze naar huis terug. Judith Koelemeijer was één van hen. In dit autobiografische boek ontrafelt Judith een dramatisch verhaal uit haar jeugd.

Oud - leerlinge Anna Jochemsen bij de Paralympics

10-03-2014, 10:48

paralympics1.jpgparalympics2.jpg

Onze oud-leerlinge Anna Jochemsen ( VWO, 2004) vertegenwoordigt Nederland bij het skiën bij de Paralympische Sporters in Sotsji. Ze is één van de zes sporters die Nederland vertegenwoordigen. Wij wensen Anna heel veel succes! Volg Anna op http://www.annajochemsen.nl

Tennisklassen weer aanwezig op het ABNAMRO toernooi in Rotterdam.

04-03-2014, 16:43

Op 13 februari vertrokken we met 3 auto's om 10.15 uur vanuit Leiden richting de Maasstad.
We vielen meteen met onze neus in de boter met de partijen die ons voorgeschoteld werden! Dimirov speelde tegen Gulbis en Tommy Haas tegen Janowicz. De uiteindelijke winnaar Berdych en Delpotro zagen we ook aan het werk. Bijna alle geplaatste spelers werden uit het toernooi geslagen door allerlei verassingen van de zogenaamde Dark Horses! Spelers die niet hoog staan in ranking, maar het talent hebben een topper uit het toernooi te kegelen! De leerlingen konden zich de hele dag vermaken met clinics, tennis kijken en modeshows en allerlei lekkere broodjes. Aan het einde van de middag gingen we om 18.00 uur tevreden huiswaarts. Met dank aan twee moeders die hun dag beschikbaar stelden en aan de collega's die de kinderen de ruimte gaven deze dag tot een groot succes te maken.

tennis3.jpg

Op weg naar het Lagerhuis

04-03-2014, 16:31

CIMG2948.JPGVoor de debatgroep lijkt vrijdag 14 februari een gewone schooldag met een bijzonder tintje. Gewoon vroeg op. Geen tijd om na te genieten van alle serenades en liefdesuitingen van de vorige dag. De debatten moeten nog beginnen en voor dat ze het in de gaten hebben staan 11 leerlingen van het Visser ’ t Hooft Lyceum Kagerstraat met de commissaris van de Koning, dhr. J. Smit, op de foto. Wat zij niet weten, maar dhr. Smit uiteraard wel, is dat hij oud-leerling en oud-docent van het Visser is. Hij vond dit een unieke kans om even met zijn oude school op de foto te gaan.

Dit keer bestond de debatgroep uit leerlingen van de onder- en bovenbouw. Twee brugklasleerlingen van de debatgroep onderbouw deden mee, Fatima Lamzira en Daniel Nugteren, verder Annika Nugteren uit 4 VWO. Zij sprak ook de V-rede uit tijdens de eerste ronde van het debat. De rest van de leerlingen kwam uit 5 en 6 VWO, t.w. Victoria Smit, Ruurt Jukema, Koen de Nijs, Laura Wienen, Hubrecht Bakkenes, Tim Moseman, Saskia Buck en Ingeborg de Koningh. In de poulefase streden ze in drie debatten om door te gaan naar de halve finale. Twee van de drie debatten werden gewonnen. Om door te gaan misten ze één wedstrijdpunt. Geen halve finale dus, maar wel een gezellige, gezamenlijke afsluiting aan het Plein in Den Haag.

Zilver in de Beverwedstrijd!!

26-02-2014, 10:32

Op zaterdag 15 februari is bij de Radboud Universiteit Nijmegen de finale van de Beverwedstrijd gehouden. Met trots kunnen we u en jullie melden dat Geert van Wordragen de 6e plaats heeft weten te behalen, van de in totaal 3042 deelnemers uit klas 3 en 4. Geert heeft een prachtige prestatie neergezet en daarmee het predicaat zilver behaald.
Geert van harte gefeliciteerd!
beverwedstrijd.jpg

Het jaarlijkse project ‘Franstalige Afrikaanse literatuur’

24-02-2014, 10:59

IMAG05491.jpgVrijdag 7 maart zal de Frans Marokkaanse schrijver Fouad Laroui de 6VWO klassen Frans van mevrouw Skafidas bezoeken. In het kader van het jaarlijkse project ‘Franstalige Afrikaanse literatuur,’ zal hij spreken over thematiek en taalgebruik in werken die onder deze categorie vallen. Aansluitend is er gelegenheid voor de leerlingen om vragen te stellen.
Laroui (Oujda, Marokko, 1958) studeerde wiskunde, natuurkunde, civiele techniek en promoveerde later in de econometrie. Hij publiceert niet alleen in het Frans maar sinds 2001 ook in het Nederlands. Naast de E. du Perron prijs voor zijn hele oeuvre (2002) werd hij o.a. genomineerd voor de Prix Concourt (2010). Tegenwoordig doceert hij Franse Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam.

Altijd Online!

24-02-2014, 10:45

Ouderavond over mediaopvoeding in het Kinderrechtenhuis Leiden

Het Kinderrechtenhuis in Leiden nodigt u uit op donderdag 13 maart voor een bijzondere ouderavond. Voor iedereen die meer wil weten over het online leven van kinderen.

Op bezoek in het koude Madrid

24-02-2014, 10:38

In de week voor de voorjaarsvakantie zijn een aantal leerlingen uit derde klassen op uitwisseling geweest naar Madrid, waar de Spaanse temperaturen helaas wat achterbleven. Dit heeft allesbehalve de pret gedrukt. De leerlingen verbleven in een Spaans gastgezin, zodat hun Spaans in de praktijk is gebracht, hoewel er ook veel Engels is gesproken; de leerlingen volgen allemaal het tto op het Visser en spreken dus een zeer goed woordje Engels. Er zijn verliefdheden gesignaleerd en vriendschappen gesloten. Gelukkig maar, want in april zetten onze leerlingen hun deur open voor deze Spaanse leerlingen. Kortom: hasta luego!

uitwisselingSpanje.jpg

Door naar de tweede ronde in de Nederlandse Wiskunde Olympiade

24-02-2014, 10:35

Met trots kunnen wij u en jullie melden dat de volgende leerlingen door zijn naar de tweede ronde in de Nederlandse Wiskunde Olympiade.

Mei Li Hegeman klas 2A
Mei Li heeft 15 punten behaald en behoort daarmee tot de beste 12% uit de onderbouw.
Elise Koo klas 2A
Elise behoort met haar behaalde score van 17 eveneens tot de beste 12% uit de onderbouw.
Saskia van der Hoeven klas 4VE
Saskia behoort met een score van 22 punten tot de beste 10% van deelnemers uit klas 4.
Bart van Vliet
Bart heeft de hoogste score weten te behalen van onze school. Met 23 punten behoort Bart tot de beste 11% van deelnemers uit klas 5.

We willen jullie feliciteren met dit mooie resultaat en wensen jullie heel veel succes toe in de tweede ronde op 14 maart. De beste 130 leerlingen worden vervolgens uitgenodigd voor de finaletraining en de finale op 12 september 2014.

De sectie wiskunde

Geslaagd in 2013

Wij zijn trots op onze geslaagde leerlingen!
mavo 98%, havo 93% en vwo 96%!