Visser 't Hooft Lyceum

Kansrijk en uitdagend

Alles voor groep 8 Leiden en Leidse Hout

Visser 't Hooft Lyceum

Welkom op Visser 't Hooft Lyceum Leiden

homecollageLeiden.jpg

Vragen over TTO op het Visser?

Ga je naar de brugklas en wil je TTO doen, maar twijfel je nog? Of wil je gewoon meer weten?
We hebben de belangrijkste vragen over TTO op een rij gezet.

Projectweek Kagerstraat

14-10-2014, 08:39

project_okt_2014.JPGIn de week voor de herfstvakantie staat de Kagerstraat op zijn kop. Veel leerlingen zijn op buitenlandse reizen, examenleerlingen werken aan hun profielwerkstukken. Brugklassers doen citotoetsen en houden zich bezig met een debat over verkeersvraagstukken. Derde klassers volgen les met een spectaculaire koude-stikstof act (zie foto’s). Buiten lieten studenten van de Universiteit zien wat er gebeurt als je een petfles met stikstof in een pan met warm water stopt: met een enorme knal spatte de fles uit elkaar….

project_3_okt_2014.JPGproject_2_okt_2014.jpg

Leerlingen_bij_Huis_Doorn.JPGIn het kader van een project over de Eerste Wereldoorlog ging 3K in de projectweek op stap.
Samen met de mentor en de geschiedenisdocent werd de tentoonstelling bij Huis Doorn bezocht - en leerden ze natuurlijk ook over het leven van de verbannen Wilhelm in Doorn.
Op de foto poseren ze naast de buste van laatste Duitse keizer.

Projectweek_okt_14_1.JPGProjectweek_okt_14_2.JPG

Terwijl de Brugklassers weer hun onvolprezen Globalandproject doen, waarbij ze met een microkrediet van € 10,-- proberen een groot bedrag voor een weeshuis in Roemenië bijeen te "verdienen", zijn de leerlingen van 4-vwo bezig met het project Breaking News. Hoe probeer je met een geraffineerd actieplan zoveel mogelijk mensen te interesseren voor één van de "verborgen rampen" die de wereld in hun greep houden: van kindsoldaten tot ondervoeding en uitbuiting. Op de foto's leerlingen die met behulp van moderne media (Smartphones in de klas) aan de gang zijn.
Maar ook een stoere gast die geen probleem heeft met het gebruik van kleurplaatjes. Als het doel maar gehaald wordt!
Projectweek_okt_14_3.JPG

globaland_oktober_2014.jpg
De actie Globaland was ook dit jaar weer een
groot succes. De totale opbrengst was ruim boven de
€ 1.100 - en dat in 3 uur tijd. Geweldig bedankt allemaal.
Tamara Breton van M25 ("de Bakkerij") was erg
blij met dit bedrag voor een voedselbank in Roemenië.
winnaars_oktober_2014.jpg
De leerlingen met het hoogste aantal punten kregen een Snowboardprijs.
Ook zij waren dus blij.

Veldwerk aardrijkskunde 6-VWO

04-10-2014, 18:48

WP_20140930_009.jpgDinsdag 30 september hebben de 54 leerlingen uit 6 VWO in het kader van het examenonderwerp Leefomgeving een dag veldwerk gedaan in de buurt van Lopik en in de stad Rotterdam. In de ochtend is het rivierlandschap in de buurt van Lopik verkend. Aan de hand van het maken van dwarsdoorsnedes, karteringsopdrachten en een bodemprofiel werd duidelijk welke processen hier hebben plaatsgevonden.

In de middag maakte het fysisch-geografische veldwerk plaats voor een sociaal-geografisch veldwerk in 3 verschillende Rotterdamse wijken. Aan de hand van een factsheet werden de verschillen tussen wijken als Kop van Zuid, Katendrecht en Afrikaanderwijk duidelijk. Afgezien van het vele werken maakten de leerlingen ook kennis met de Rotterdamse nuchterheid en multiculturele gastvrijheid.

WP_20140930_0011.jpgWP_20140930_004.jpg

Chinese thee ceremonie

01-10-2014, 17:28

Thee uit het Middenrijk
中国茶 Zhōng guó chá

Woensdag 24 september hebben alle leerlingen die Chinees volgen op het Visser ’t Hooft Lyceum een Chinese thee ceremonie bijgewoond. In het kader van INTERNATIONALISERING binnen onze school past zo’n middag in ons voornemen om meer wereldfeestdagen en daarmee cultuur uit andere landen te introduceren op het Visser.

Op deze dag wordt ons een Chinese thee ceremonie geboden door het Confucius Instituut. Niet geheel toevallig in deze maand, 8 september was namelijk precies de 15e dag in de 8e maand op de maankalender. De dag waarop het Maanfestival ofwel het Middenherfstfestival wordt gevierd door Chinezen.
theepakje_chinees.jpg

Thee en maankoeken passen heel goed bij elkaar. Bij de kennismaking met de Chinese theecultuur konden alle leerlingen ook een hapje van de Chinese maankoeken eten: “Dat was machtig!” Alles wat nieuw is, daar moet je even aan wennen. Het gaat erom dat de school het voor leerlingen mogelijk maakt om ook buiten het bekende terrein te gaan verkennen.

Meneer Wang, een expert op het gebied van Chinese thee productie en traditie, vertelde de leerlingen alles over de achtergrond rondom de thee blaadjes. 3 docenten Chinees van het Confucius Instituut verbonden aan de Universiteit Leiden assisteerden hem. Gekleed in traditioneel gewaden zetten zij thee voor alle ruim 100 leerlingen. Leerlingen reageerden na afloop open en direct: “De thee was lekker, de koek daar moet ik even aan wennen. Het was wel interessant en bijzonder. Wij drinken thuis ook heel veel thee.”

Graag tot de volgende keer. 再见Zài jiàn


Elise Baardman
Docent Chinees

chinees2.JPGchinees1.JPG