Visser 't Hooft Lyceum

Kansrijk en uitdagend

Alle informatie voor groep 8: filmpjes, havo/vwo/tto, mavo

Visser 't Hooft Lyceum

Welkom op Visser 't Hooft Lyceum Leiden

homecollageLeiden.jpg

OPEN DAGEN

De open dagen en kennismakingslessen zijn voorbij. Wil je nog iets weten over de school? Neem dan gerust contact op met mevrouw Linstra.

Kijk en luister naar leerlingen in onze filmpjes.

Wat wil je weten over tto?
Ga je naar de brugklas en wil je tto doen, maar twijfel je nog? Of wil je gewoon meer weten?
We hebben de belangrijkste vragen over tto op een rij gezet.

Klik hier voor het AANMELDFORMULIER


Het Visser 95 jaar

Een geweldige actie in het kader van ons 95-jarig bestaan. Lees verder.


Ellen Deckwitz op het VHL: ‘werken in de poëzie verdient beter dan in de advocatuur!’

22-05-2015, 13:34

Op 13 mei ontvingen alle 4v-klassen in twee sessies de 'poetry slammer' Ellen Deckwitz. Dit bezoek paste mooi in de lessenreeks 'poëzie' waar de leerlingen bij het vak Nederlands mee bezig zijn (of binnenkort mee bezig gaan).

Na een eerste reeks van drie eigen gedichten, geschreven op diverse (moeilijke) momenten in haar jeugd, beantwoordde Ellen een aantal vragen. Aan de orde kwamen haar drijfveren, haar inspiratie en haar ambities (onder meer: ‘ooit het wereldsongfestival ‘live’ verslaan!’). Ze lichtte ook toe wat een ‘poetry slam’ nu eigenlijk is (in feite een voordrachtwedstrijd) en waar het fenomeen vandaan komt. Daarbij stond ze stil bij het belang van stemgebruik, timing en lichaamstaal om een performance te versterken. Tenslotte riep ze alle leerlingen die gedichten schrijven op om eens mee te doen aan een ‘slam’: het verdient aardig, zij heeft er haar studiebeurs indertijd vaarwel voor kunnen zeggen en inmiddels zelfs een huis aangeschaft met het bij elkaar ‘geslamde’ geld. We kunnen het ‘slammen’ tijdens de lessen eens gaan uitproberen…

ellen_D.jpgTenslotte volgden uiteraard nog een aantal gedichten (‘Octopus’ en ‘Mannen’), waarna ze met spoed de trein naar Venlo nam, ’s middags wachtte haar een nieuwe ‘poetry slam’. Ellen draagt haar poëzie overigens voor in binnen- en buitenland, onder andere op Lowlands, de Nacht van de Poëzie, De Wereld Draait Door en Poetry International. Daarnaast verschijnt haar werk in verschillende literaire tijdschriften en bloemlezingen en is een gedeelte ook vertaald en gepubliceerd in een tiental talen. Ze werkte onder meer samen met het Scapino Ballet, Spinvis en het Nederlands Blazers Ensemble.

In 2009 kreeg Deckwitz de Meander Dichtprijs toegekend voor haar poëzie. Eind 2009 won zij het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam en verbeterde ze het Nederlands record voor de meeste gewonnen poetry slams van het jaar. Voor haar bundel "De steen vreest mij" ontving ze de C. Buddingh'-prijs voor het beste poëziedebuut van het jaar. Voor "Hoi Feest" kreeg ze het Crone Stipendium toegekend. Haar derde bundel, "De blanke gave", verschijnt 20 januari 2015 bij uitgeverij Atlas Contact.
Deckwitz geeft regelmatig lezingen en workshops over literatuurgeschiedenis, voetbal en schrijven. Eind 2014 nam ze deel aan De Slimste Mens en haalde daarin de finale.

PS Een filmverslag met enkele saillante momenten uit haar optreden volgt binnenkort op deze site!