Visser 't Hooft Lyceum

Kansrijk en uitdagend

Alles voor groep 8, klik hier

Visser 't Hooft Lyceum

Nieuws Leiderdorp

groep8141501.jpg


Vakantiedata 2015-2016: klik HIER.


Talentstromers naar de universiteit!

23-05-2015, 08:41

Op maandag 18 mei gingen Daan, Eva en Lisa, deelnemers aan de Talentstroom Taal, naar de Universiteit Leiden om daar drie experts op het gebied van Engelse Taal en Cultuur te interviewen. Ze werden daarmee de jongste leerlingen ooit die bij de opleiding Engels op bezoek kwamen voor een interview. Uiteraard werd tijdens het interview uitsluitend Engels gesproken. Zij deden dit in het kader van hun eigen onderzoek naar taalverwerving, accenten en dialecten en wonen in Engelssprekende landen. Hieronder staat hun verslag.

talentTaal01.jpgtalentTaal02.jpg

Wist je dat Australie het enige land is dat ooit een president is "kwijtgeraakt"? Toen hij na maanden nog niet gevonden was, kwamen de mensen tot de conclusie dat hij verdronken was. Toen werd er een zwembad naar hem vernoemd. Dat heet "tongue-in-cheek" humor. Een soort humor dat vooral in Engelstalige landen voorkomt en door alle Engelssprekende mensen direct begrepen wordt.
Wist je dat Amerikaans en Australisch Engels meer klinken als het Brits-Engels van voor de 18e eeuw dan het Engels dat in Groot-Brittannie wordt gesproken? Dit komt doordat kolonisten vaak erg conservatief waren en zo lang mogelijk aan hun moedertaal wilden vasthouden.
Wist je dat de criminelen die naar Australie waren gestuurd vroeger veel "cockney rhyming slang" gebruikten zodat de politie niet kon begrijpen waar ze het over hadden en dat veel van die woorden nu nog in Australie worden gebruikt?

Wij zijn naar de Universiteit Leiden geweest. Daar hebben we een interview gehouden met drie docenten van de opleiding Engels genaamd: Mr. Drs. Tony Foster, Dr. Dick Smakman en Dr. Evert van Leeuwen. Meneer Foster is geboren in Brisbane in Australie. Meneer Smakman komt uit Nederland en heeft in verschillende plaatsen in Groot-Brittannie gewerkt en gewoond. Meneer van Leeuwen is geboren in Den Helder, maar heeft in verschillende plaatsen in de Verenigde Staten en Groot-Brittannie gewoond. Zij weten alle drie heel veel over de verschilende accenten en dialecten die voorkomen in Engelstalige landen, maar ook over de literatuur en cultuur van die landen. Wij hebben vooral vragen gesteld over dialecten en accenten, maar hebben tijdens het interview ook veel gehoord over hoe het is om in Amerika, Groot- Brittannie of Australie te wonen en/of naar school te gaan.
Na afloop van het interview gingen we een foto maken en speelde meneer Foster op een didgeridoo, dat is een Australisch Aboriginal blaasinstrument. Wij vonden het een hele leuke dag en we hebben ook heel veel geleerd.

Shell Hockeytoernooi 2015

01-05-2015, 12:20

Vrijdag 17 april 2015, Den Haag: het Shell hockeytoernooi staat weer op de agenda en het Visser't Hooft Leiderdorp is uiteraard van de partij. De voorrondes zouden dit jaar iets anders verlopen, want waar we in voorgaande jaren altijd op LOHC Oegstgeest speelden, moesten we dit jaar naar HDS Den Haag. Gelukkig maar dat we zoveel behulpzame ouders hebben die bereid waren om onze leerlingen te brengen / halen / aanmoedigen, want zonder zulke ouders kunnen we niet zoveel. Bovendien is ook de leeftijdsgrens verschoven waardoor de meeste derdejaars niet meer mee mochten doen, wat uiteraard zeer teleurstellend was voor velen om te horen. Klik op de foto voor een verslag.DSC_0025.jpg


Eerstvolgende datum ouderplatform 2014-2015

woensdag 3 juni 2015, 19.30 - 21.00 uur