Gymnasium

Wie kiest er voor het gymnasium?

Natuurlijk zijn goede schoolresultaten, een zekere mate van nieuwsgierigheid en leergierigheid en een flinke dosis taalgevoel belangrijke voorwaarden voor een succesvolle start op het gymnasium. Door het gymnasium raak je vertrouwd met de culturen die Europa hebben gevormd. Juist door de kennismaking met de wortels van onze samenleving krijg je meer begrip voor de wereld om ons heen en krijg je inzicht in je eigen prioriteiten en overtuigingen.

The best of two worlds

Op het Visser ’t Hooft Lyceum in Leiden begint de gymnasiumopleiding meteen in de tto-gymnasium brugklas. Na zes jaar wordt de opleiding bekroond met een volwaardig diploma gymnasium. Omdat ons gymnasium deel uitmaakt van een scholengemeenschap ‘profiteren’ de gymnasiumleerlingen van de vele keuzemogelijkheden in de bovenbouw, worden zij voorbereid op de realiteit van een veelvormige samenleving en doen ze gewoon mee met de onderwijsvernieuwingen zoals

  • het tweetalig onderwijs, lees ook onze informatie over tto
  • de brugklasmodules (Chinees, drama, filosofie, Spaans, sport, voetbal)
  • de internationaliseringsprojecten: meteen in de brugklas al naar Canterbury
  • een uitwisseling in de derde klas en de Romereis in 5-gym
  • bijzondere als Model United Nations en debatteren

Gymnasium in de onderbouw

Op het gymnasium leer je Latijn en Grieks en maak je kennis met de Grieken en Romeinen, hun cultuur en hun invloed op onze tijd.

In de brugklas begin je met vier uur Latijn en klassieke cultuur per week. Cultuur, Filosofie, mythologie en archeologie horen er vanzelfsprekend in alle klassen bij. In de tweede klas wordt het drie uur Latijn en komt er drie uur Grieks bij.

Bij het oefenen van de grammatica en de woordjes werk je op de computer en met de hele klas doe je verschillende leuke projecten. Geregeld ga je met je klasgenoten de deur uit naar schouwburg, bioscoop of museum, waarbij het Archeon natuurlijk niet ontbreekt. En we hebben in de brugklas altijd een speciale gymnasiumdag.

Mocht je aan het eind van de onderbouw om één of andere reden niet verder willen met het gymnasium dan kan dat - je kunt dan gewoon op de school van je vrienden blijven.
In Leiden is de onderbouw van het gymnasium altijd tweetalig.

In de bovenbouw

Net als op een zelfstandig gymnasium kies je in de hoogste drie leerjaren één van de twee klassieke talen. Dat betekent: Latijn en klassieke culturele vorming (kcv) of Grieks en kcv.

Als je zowel Latijn als Grieks wilt kiezen, dan krijg je vanzelfsprekend alle medewerking. Dankzij de brede bovenbouw van de school kun je binnen de gymnasiumafdeling uit een groot aantal vakken kiezen.

Je bezoekt musea, tentoonstellingen, toneelvoorstellingen en films die een belangrijk bestanddeel vormen van het gymnasiale onderwijs. In het vijfde leerjaar maak je een achtdaagse reis naar Rome.
De examenresultaten zijn uitstekend: een slagingspercentage van 100% is eerder regel dan uitzondering.