De overstap naar de bovenbouw havo/vwo:

Op het Visser in Rijnsburg bestaat alleen de onderbouw van de Havo en het Vwo. Nadat je hier drie jaar hebt gewerkt aan wie je bent, je hebt geleerd hoe je het best je werk organiseert en je weet hoe de middelbare school werkt, stap je over naar de bovenbouw aan onze locatie in Leiden (Kagerstraat).

Hoe wordt de overstap geregeld?

De overstap van de onderbouw naar de bovenbouw in de Havo of het Vwo is best wel een grote en soms een moeilijke stap. Vandaar dat wij het heel belangrijk vinden om onze leerlingen in 3 havo/vwo goed voor te bereiden op deze overstap.
Dit doen wij met een speciaal overgangstraject. Dit houdt in dat de leerlingen al in mei gericht aan de slag gaan met de vakken die in het gekozen pakket zitten.

In de periode van mei tot de zomervakantie wordt er gericht gewerkt aan de gekozen vakken. In deze periode wordt er op een andere manier lesgegeven, met extra aandacht voor de vaardigheden en onderwerpen uit de bovenbouw.
Na dit overgangstraject zijn onze leerlingen goed voorbereid op de bovenbouw en dat zien we terug in de resultaten die we zien in 4 havo/vwo, 5 havo/vwo en 6 vwo.

Leerlingen over de overstap naar de bovenbouw:

Danielle Spaargaren, leerling 5 Havo aan de Kagerstraat:
De overstap van 3 havo in Rijnsburg naar 4 havo Kagerstraat is mij vorig schooljaar goed bevallen.
In het begin is het wel even wennen. Het gebouw is veel groter en er zijn veel meer leerlingen en docenten. Maar hier zijn ook introductiedagen en doen we ons best om met elkaar een leuke groep te worden.

Wat ik zelf een groot voordeel vind is dat je bijna alle lessen met een andere klas hebt waardoor je heel veel nieuwe mensen leert kennen. Ook heb je een vakkenpakket gekozen, dat zijn vakken die je zelf gekozen hebt omdat je ze leuk vindt of er goed in bent.
In Rijnsburg bereiden ze je goed voor op de bovenbouw en ze motiveren je om door te gaan tot je je doel hebt bereikt.

J. Schoemaker, Coordinator 4 havo over de overstap:

In 4 havo komen onze leerlingen van veel verschillende scholen en zowel uit 3 havo, 3 vwo als 4 vmbo.
We starten na de zomervakantie met een introductie waar de nadruk ligt op kennismaking en positieve groepsvorming. Dat is belangrijk om succesvol te zijn.

Ook voor de leerlingen van het Visser in Rijnsburg is het even wennen in het begin. Al snel vinden ze hun draai en voelen ze zich op hun gemak op de Kagerstraat. Omdat ik lange tijd in Rijnsburg heb gewerkt, vind ik het altijd leuk om met deze leerlingen een praatje te maken. Vaak vallen de leerlingen uit Rijnsburg op door hun openheid en directheid. Je krijgt dan in die gesprekjes vrij snel terug hoe ze overstap hebben ervaren. Ik heb vooral veel positieve reacties gehad!